TÜRKSOY’da Irak Türkleri Kültür Günleri

img

TÜRKSOY’da Irak Türkleri Kültür Günleri

Ankara’daki TÜRKSOY binası konferans salonunda gerçekleştirilen Irak Türkleri Kültür Günleri etkinliği çerçevesinde düzenlenen programa TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Dr. Turhan Ketene ve Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Kutluhan Yayçılı konuşmacı olarak katıldı. 

Irak Türklerinin tarihi ve sanat eserleri konulu sergi açılışı ile başlayan etkinlik panel bölümü ile devam etti.  

Biz Irak Türkmenleri değiliz Irak Türkleriyiz
Bölgenin tanıtıldığı kısa sinevizyon gösterisinden sonra açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Dr. Turhan Ketene yaptığı konuşmada Irak Türkmenleri ifadesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek “Biz Irak Türkmenleri değiliz Irak Türkleriyiz.” Bizi işaret eden bir adlandırma kullanılacaksa bunun en doğrusu Irak Türkü olduğumuz gerçeğidir. Bunu dışındaki adlandırmalar bilmeden yapılan yanlışlıklardır.” dedi. Konuşmasının devamında Irak Türklerinin Türk Dünyası kamuoyunda daimî surette yer alması gerektiğinin altını çizen Ketene Türk Dünyası için yaptığı çalışmalardan dolayı TÜRKSOY’a ve Genel Sekreter Sultan Raev’e teşekkür etti. 

Bir asırdır destansı ve çetin bir mücadele vermekteyiz
Etkinlikte söz alan Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kutluhan Yalçın bölgedeki var olan şartlar nedeniyle Irak Türklerinin zorlu bir yoldan geçtiğinin altını çizerek “TÜRKSOY’un dünyadaki bütün Türklerin karşılıklı iletişim ve etkileşiminin koordinesini sağlayan çok önemli bir teşkilat. TÜRKSOY’la birlikte çalışmak ve ortak etkinliklerde bulunmak bizim için görevdir, Irak Türklerinin sayısı dört milyon değil, üç yüz milyondur.” dedi. 
Perdeleri örtük 
Lambaları sönük 
Sırtında yıllar yük 
Hatıraları kırık dökük 
Bir yer olacak orada 
Adı Kerkük…
Etkinlikte söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerine Arif Nihat Asya’nın dizeleri ile başlayarak salonda duygu dolu anların yaşanmasına vesile oldu.  ASBÜ olarak Türk Dünyası’ndaki kültürel inkişafın gerçekleşmesi için akademik anlamda yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Arıcan “Türkiye’deki Sosyal Bilimler odaklı tek ve ilk üniversite olarak görevlerimiz arasında Türk Dünyası’nın zenginliklerini araştırmak ve yaymak da var. Bunun akademik yönü ASBÜ’nün omuzlarında. TÜRKSOY ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi birçok etkinlikte paydaş olarak yer alıyor ve gelecekte de alacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY Türk Halkları arasındaki kültürel koordinasyonun yegâne nişanesidir. 
Konuşmasına iş seyahati nedeniyle yurt dışında bulunan Genel Sekreter Sultan Raev’in selamlarını ileterek başlayan TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, TÜRKSOY’un Irak Türkleri ile ilgili faaliyet ve etkinliklere özel önem verdiğinin altını çizdi. TÜRKSOY yayınları arasından doğumun yüzüncü yıl vesilesiyle Irak Türklerinin tanınmış dil, edebiyat ve halk kültürü araştırmacısı Ata Terzibaşı’nın hayatını ve eserlerini konu alan “Kerkük’ün Temel Taşı, Ata Terzibaşı” adlı kitabın yayımlandığını, Telaferli Şair Felekoğlu’nun doğumunun 90. anma yılı münasebetiyle TÜRKSOY’da bir etkinlik düzenlendiğini ve Felekoğlu’nun hayatı ve eserleri konulu bir kitabın yine TÜRKSOY yayınları arasından çıktığını hatırlatan Sayit Yusuf, “Çok büyük olan Türk coğrafyasındaki Türkleri bir araya getirmek, Türklük varlığını, kimliğini ve birikimini diğer Türklere tanıtmak TÜRKSOY’un görevidir.” dedi.  

TÜRKSOY Türk Dünyası’nın merkezidir. 
Konuşmasının devamında Irak Türklerinin yaşadığı acıları ve sıkıntıları yakinen bildiğini vurgulayan Sayit Yusuf “Medeniyet ve kültürel çalışma açısından TÜRKSOY üzerine düşen görevi yapacaktır. Bu konu bizzat ilgilendiğim ve önem verdiğim bir husustur. TÜRKSOY çatısı Türklerin otağıdır.” dedi. 
Etkinliğin panel bölümünde araştırmacı yazar İbrahim Ağa Bayraktar “Irak Türklerinin Tarihi”, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciği Kültür Sorumlusu İbrahim Kassap ise “Irak Türklerinin Kültür ve Edebiyatı” başlıklı ilmî sunumlarını yaptılar. 
Kınamayın beni yurdumu seversem
Yurdu sevmek bizim dinimizde var    
Senin ölmez sevdan canımızda var
Etkinliğin şiir dinletisi bölümünde şairler Rıza Çolak, Mehmet Merii ve Mikdat Havdi kendi yazdıkları Irak Türkleri ve Kerkük konulu şiirleri seslendirdiler. 
Etkinlik sonunda Kerküklü ünlü ses sanatçısı Ahmet Tuzlu “Altın Hızma” adlı Türkmen Türküsünü seslendirdi. 
Etkinlik hediye ve teşekkür belgesi takdimleri son buldu.