Türkiye’de Yaşayan Kırgız Şehitleri ve Gazileri Anıldılar

img

12 Mart tarihinde Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, Gölbaşı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde şehit ve gazileri anma programı düzenlendi.

Sivil İnisiyatif (Ankara) ZelihaSorkunlu- Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Meder Abakirov, Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr.Mustafa Kurt, Kırgızistan’ın TÜRKSOY temsilcisi Kırgızistan Milli Şairi Kocogeldi Kultegin, Gölbaşı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler  Müdürü Ferit Fecri Feslioğlu, Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kurmanbek Kutlu, Gölbaşı Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Kuyucu, Kırgızistan, Ankara Atlı Okçuluk, Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı İrfan Gürdal, Ulupamir Kırgızlarının ilk öğretmeni Nizamettin Dost, gaziler, Kırgız şehitlerinin aileleri, Türkiye’de yaşayan Kırgızlar programa katıldılar.

Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Temsilci Moşal Güven konuşmasında; “Programımıza başlamadan önce kısaca biz Kırgız Türkleri olarak yaklaşık 35 yıl önce, anayurttan, ata yurdumuz olan Türkiye'mize yerleşip bu 35 yıllık süre zarfında; vatanımız, bayrağımız, ülkemizin huzuru, barışı ve güvenliği için yaptığımız katkıdan ve bu uğurda verdiğimiz beş şehidimizi bu programımız da aramızda olan Gazilerimiz ve siz değerli misafirlerimizle birlikte ismen rahmetle  yâd edeceğiz.”

Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kurmanbek Kutlu, 

“Biz bugün burada vatanımız ile milletimiz için canlarını feda eden, şehitleri anmak üzere bir araya geldik.


 Şehitlik, Allah’ın yolunda en yüksek makam olarak sayılır. Gazilik ise bu makama erişmek üzere bu unvanı hayat boyunca taşıma şerefi olarak sayılır. Anadolu’yu vatanımız yapmak adına mücadele eden bütün şehitleri bu vesileyle anmaktayız.

Kırgızlar, asırlarca Asya’nın bozkırlarında at üstünde büyük devletleri kuran bir Türk boyu olarak sayılır. Kırgızlar, Ruslara karşı büyük mücadelede bulunmuşlardı. Bu amaçla Ruslara boyun eğmemek üzere bir avuç Kırgız Türkü, Pamir Dağları’ndan Anadolu’ya gelerek dili, dini ve özü aynı olan bu topraklarda yerleşmişlerdir. Geldikleri ilk günlerinden beri PKK terör örgütüne karşı mücadelede bulunmuşlardır. Köylerin kuşatılması, yolların kapatılması gibi baskı ile korkutma yöntemleri kullanılarak söz konusu bölgeden kovma teşebbüsleri gerçekleştirildi. Fakat Ulupamir muhtarları, kahramanlıkları ve mücadelelerinin sayesinde bölgede ün kazanmışlardır. Biz bugün Türkiye’de yaşayan Ulupamir Kırgızları olarak bu vatan ile millet için şehit ve gazi olma şerefini yaşamaktayız. Şehitlerimizin mekânları cennet olsun. Gazilere esenlikler dilerim. Şehitlerin ailelerine ise hürmetlerimi iletmekteyim. Dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Meder Abakirov ,

Şehitlere rahmet, ailelerine sabır diler, terör saldırısında şehit olanların acılarını bütün Kırgız halkının hissettiğini dile getirmek isterim.

Bildiğiniz gibi 9 Temmuz 2016 tarihinde, 5 çocuğun babası, 54 yaşındaki Turatbek Gürocak, Van'ın Erciş ilçesinde diğer Ulupamirli Kırgız askerlerle nöbet tuttukları esnada Pay Jandarma Karakol Komutanlığına patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit düştü. 16 yaralıdan altısı Ulupamir Kırgızlarındandı. Bu olay Kırgızistan’ı da derinden yaraladı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından Turatbek Gürocak’ın ailesi ile yaralı askerlere maddi yardım iletildi. Daha sonra Büyükelçimiz İbragim Chunusov da, Ulupamir köyünü ziyaret ederek ,Kırgızistan halkının onları hiç bir zaman unutmayacağını söyledi.

Terörün dili, dini ve milleti yoktur. Şehitler ile gazilerin adına bu faaliyeti düzenleyenlere teşekkür ederim. Dedi.

Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt:

TÜRK DÜNYASI BİRLİĞİ KURULMALI…

ABD’de Avrupa Birliği, Arap Birliği olduğu gibi Türk Birliği de kurulmalı..

Konuşmasında Kurt; Geçmişten günümüze kadar, bu ülkeyi bize vatan yapan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmet anıyorum.

Almanya, Hollanda ve Avrupa Birliği’ne bazı ülkeler, devletimizi temsil eden bakanlarımıza yönelik kaba ve tehditkâr davranışlarda bulundular.

Yapılan bu kaba davranışlardan sonra düne göre bugün, Türk dünyası daha da kenetlenmeli, ilişkilerimizin daha da pekiştirilmesi ve geliştirilmesi gerek olduğunu düşünüyorum, sanırım hepimiz bu hususta hem fikirizdir.

Ben de buradan Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticileri ile Türk Cumhuriyetlerinin liderlerine sesleniyorum “Neden Türk Dünyası birliği yok” …

Elbette Türk dünyasının çok değerli yöneticileri, ülkeler arasında olması gereken adımları atıyorlar. Beraberinde, akraba topluluklarını yakınlaştıran bazı işbirliğini sürdüren, kurum ve kuruluşlarımız da var. Fakat bize göre bütün bunlar yeterli değildir. Gelecekte topraklarımızda özgürce yaşamak istiyorsak, ABD, Avrupa Birliği, Arap Birliği gibi, Türk Birliği’nin de kurulması artık elzemdir ve şarttır.

5 bin kilometrelik uzaklıktan, Tanrı Dağları’ndan buraya gelerek sizler şehit verdiniz. Niçin, bu dünyada özgür yaşamak için.

Türk Dünyasının 303 milyonluk nüfusu vardır. Söz konusu birliğimizin yalnız gönüllerde değil de işte, fikirde ve tüm alanlarda teşkil etmesi için birliğe ihtiyacımız var.. Dedi.

Kırgızistan’ın TÜRKSOY Temsilcisi, Kırgızistan Milli Şairi Kocogeldi Kultegin,

 “Devletin menfaatleri ile barış için kendini feda etme”, Büyük Manas tarafından bize vasiyet olarak bırakılan bir gelenektir.

Bu sebepten dolayı biz sizinle gurur duyuyoruz. Şehit düşen yiğit askerlerin ailelerine Allah’tan esenlikler dilerim. Manas’ın başlattığı kahramanlık geleneği, asırlar boyunca devam etsin. Türkiye ile Kırgızistan’ın arasındaki kardeşlik gelişerek barış ile refah daim olsun.”

Ulupamir Kırgızlarının ilk öğretmeni Nizamettin Dost:

“Uzun zamandır bazı Kırgızlarla bir araya gelmemiştik. Bu vesileyle söz konusu faaliyeti düzenleyen kuruma, bütün müesseselere teşekkür ederim.

Ben öğretmen olduğum için bu şehitlerin hepsini tanırdım. Bundan dolayı da duygusuz davranamam. Gazilerin hepsini de tanırım. Şehitlerin mekânı cennet olsun. Gazilere acil şifalar dilerim. Her Kırgız birer kahraman olarak sayılır. Rahmankul Han’dan söz etmek isterim. Çünkü bu duygular atalarımızca başlatılıp, Türkiye’nin bugünkü nesline de yansıdı. 35 yıl önce ben kahramanlıkları ile vatana olan fedakârlıklarına şahit oldum. Şimdi de bu geleneği yaşatmaya devam etmektedirler. Her Kırgız birer kahraman olarak sayılır. Şehitlerimiz ölmez, gazilerimiz ise kahramanlar olarak sayılır.”

Daha sonra şehitlerin aileleri ile gazilere plaket ile hediyeler takdim edildi.