Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği 3. Toplantısı Sonuç Bildirisi yayımlandı

img

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği 3. Toplantısı Sonuç Bildirisi yayımlandı

Türk Dünyası Sanat Üniversitesi Birliğine üye üniversitelerin rektörleri ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in şahsi olarak katıldığı çalışma toplantısının ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve Birliğe üye üniversite rektörleri tarafından bugün Anıtkabir ziyareti gerçekleştirildi. Anıtkabirdeki saygı duruşu ve çelenk koyma töreninden sonra TÜRKSOY hizmet binasında sonuç bildirisinin müzakereleri için toplanan Birlik üyesi rektörlerin üzerinde mutabık kaldığı metin TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından da imzalandı.  

TÜRK DÜNYASI SANAT ÜNİVERSİTELERİ BİRLİĞİ 

3. TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

 Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği rektörleri üçüncü toplantısı, Prof. Dr. Erhan ÖZDEN’in başkanlığında 21.03.2024 tarihinde Türkiye’nin Ankara şehrinde düzenlenmiştir.

Anılan toplantıda Özbekistan’da gerçekleştirilen toplantı değerlendirilmesi yapıldı; Ortak alfabe ve ortak müzik dilinin açıklanacağı genişletilmiş bir sözlük çalışması yapılması,  Türk dünyası ve akraba toplulukları olmak üzere mimarlık ve şehircilik alanlarında bir envanterin çıkartılması, Türk dünyasında çocuklara ve gençlere yönelik dijital içeriklerin üretilmesi, birlik üyelerinin Orhun Değişim Programına dâhil olmaları ve üye ülkelerdeki diğer üniversitelerin bu programa dâhil olmalarının teşvik edilmesi, TÜRKSOY Sanat Bursu programının hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılması,  Türk Dünyası Sanat Tarihi kitabının hazırlanması için çalışmalara başlanması, Türk dünyası sanat tarihinin ayrı bir müfredatta ayrı bir ders olarak eklenmesinin sağlanması, birliğin çalışmalarını etkili bir şekilde yürütebilmek adına ortak bir ofis veya enstitü oluşturma çalışmalarının başlatılması, Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliğinin gerçekleştireceği toplantılara katılacak olan Rektör ve Rektör Yardımcılarının sayılarının artırılmasına dair mutabakata varmışlardır.

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliğinin 4. Toplantısının Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. 

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Başkanı T. Jürgenov Kazak Milli Sanat Akademisi Rektörü Azamat SATYBALDY’nın rektörlük görevinden ayrılması nedeniyle yerine Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan ÖZDEN’in dönem başkanı olarak atanmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Başkan Yardımcılığına Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Akademisi Rektörü Prof. Dr. Eldor SHERMANOV’un atanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.  

 

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği üyeleri, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan ÖZDEN’e ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan RAEV’e misafirperverlikleri için şükranlarını sunmuşlardır.