Türk Dünyası ressamlarının “Tomris” konulu sergisi Azerbaycan’da açıldı

img

Türk Dünyası ressamlarının “Tomris” konulu sergisi Azerbaycan’da açıldı

 

Türk Dünyası’nın efsanevi kadın kahramanı “Tomris” konulu sergi Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Haydar Aliyev Merkezi iş birliğinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de açıldı.

Sergi açılış öncesinde Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli, Haydar Aliyev Merkezini ziyaret ederek Türk Dünyası ressamlarıyla görüştü ve sergi çalışmaları hakkında bilgi aldı. 

Türk Dünyası’nın farklı ülkelerinden gelen değerli sanatçıları Azerbaycan’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Adil Kerimli, kardeş ülke resim sanatı temsilcilerinin ortak projelerle bir araya gelmesinin önemine vurgu yaptı. Kerimli, bu çalışmalara örnek niteliğindeki Türk Dünyası’nın simge kadın hükümdarı ve komutanı “Tomris” konulu serginin ilk defa Bakü’de sanatseverlerle buluşacağını ve yapılan çalışmaların gurur verici olduğunu belirtti. Sergide yer alan eserlerle yakından ilgilenen Bakan Kerimli, Türk Dünyası ressamlarına başarılar diledi. 

Haydar Aliyev Merkezindeki serginin açılışına TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Seadet Yusifova, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova, devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, kültür ve sanat camiası temsilcileri ve davetliler katıldı.

Sergide yaptığı konuşmada Sultan Raev, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde açılan bu serginin Türk Dünyası’nın kadına verdiği önemi vurgulamak amacıyla İlk Kadın Hükümdar ve Komutan olan Tomris Hatun'a ithaf edildiğini belirtti.

Sergide Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’den katılan 21 sanatçının “Tomris” konulu 35 eserinin yer aldığını belirten Raev, “Hükümdar-komutan Tomris hakkında bugüne kadar pek çok tarihi eser yazılmış, sinema ve tiyatroda onun karakteri yaratılmıştır. Hem dünya hem de Türk coğrafyası ressamları tarafından da büyük ilgiyle işlenmiş bu karakter,  aynı zamanda kültürel mirasımıza da zenginlik kazandırmıştır. 

“Tomris” konulu resim sergisinin ilk kez Azerbaycan’da açılmasının özel bir önemi vardır. Tarihi belgelerden edindiğimiz bilgilere göre Tomris Hatun bu topraklarda yaşamış ve Türk Dünyası’nın İlk Kadın Hükümdarı unvanını almıştır.  Bu özel ve önemli sergi vesileyle üye ülkelerimizden gelen ressamlarımızı bir kez daha selamlıyor etkinliğimize katılamayan fakat eserlerini sizlerin ilgisine sunan ressamlarımıza da şükran duygularımızı iletiyorum.” diye konuştu.

Açılış töreninde konuşan Kültür Bakan Yardımcısı Seadet Yusifova, tarihi bir şahsiyet olarak kabul edilen Tomris'in Türk Dünyası’nın önemli isimlerinden biri olduğunu belirtti. Yusifova konuşmasında “Tomris, hem Batı hem de Doğu sanatının simge figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Onun imajı, Herodot aracılığıyla Rönesans'ın büyük sanatçıları, yazarları ve diğer sanatçıları tarafından anılsa da 21. yüzyılda yeni bir ruha kavuştu, yeni bir renk kazandı. Tomris bir hükümdar, bir savaş komutanı, zarif bir hanımefendi ve bir anne imajlarını kendisinde birleştiriyor. Türk tarihi ve kültüründe eşsiz bir yere sahiptir" ifadelerine yer verdi.

Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova, Türk Dünyası sanatçılarının eserlerinin ortak mirasımızı, tarihimizi ve geleneklerimizi ifade ettiğini vurguladı. Kültür sanat alanındaki bu tür çalışmalarının önemine vurgu yapan Raimkulova, “Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, ortak köklere sahip Türk halkları arasında köprülerin kurulmasına katkı sağlıyor. Sergiye katılımınızdan dolayı her birinize teşekkür ediyorum. Sizi kendi insanlarımızın sanat dünyasının tadını çıkarmaya davet ediyorum". şeklinde konuştu.

Sergide eserleri yer alan Halk Sanatçısı Sakit Mammadov ise dünyada ilk kez “Tomris” konulu bir serginin düzenlendiği ve bu sergiye kardeş Türk halklarının resim sanatının en önemli temsilcilerinin katıldığını vurguladı. 

Kazakistan Sanatçılar Birliği üyesi Botagöz Toleş, Edebiyat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Azer Turan, Azerbaycan Ressamlar Birliği Başkan Yardımcısı Salhab Memmedov da birer konuşma yaparak serginin önemini değindiler. 

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket ve sertifikalar takdim edildi.

Sergide Türk Dünyası ressamları: Sakit Memmedov, Arif Eziz, Hanlar Ehmedov, Tomris Veliyeva (Azerbaycan), Sembigali Smagulov, Agimsal Düzelhanov, Edilğali Bayandı, Elibi Bayğojanov, Tolkın Tabısbek, Möldir Bayğojanova, Bakıtbek Zerde, Aytkul Tasmagambetova, Botagöz Toleş, Rahat Saparaliyeva (Kazakistan), Talant Ogonbayev, Jılkıcı Jakıpov, Rahat İtikeyev, Yuristanbek Şıgayev, Eldar Aytmatov, Suyutbek Torobekov (Kırgızistan), Sardor Allabergenov (Özbekistan), Refik Aziz’in (Türkiye) eserleri yer aldı.