Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü ile bir araya geldi

img

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü ile bir araya geldi

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Cenevre'de düzenlenen toplantıda Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi (UNOG) Genel Direktörü Tatiana Valovaya ile bir araya gelerek TDT ve Birleşmiş Milletler arasındaki önemli gelişmeleri ve gelecekteki iş birliklerini ele aldı.

 

Görüşmenin ana konularından biri, Türk İşbirliği Teşkilatları olan TDT, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından UNOG bünyesinde düzenlenecek olan ve bir dizi etkinlikten oluşan "Cenevre Türk Haftası"nın organizasyonu oldu. Genel Sekreter Ömüraliyev, bu önerinin 3 Kasım 2023 tarihinde Astana'da düzenlenen  TDT 10. Zirvesi'nde Devlet Başkanları tarafından oybirliğiyle desteklendiğini ve bunun Astana Deklarasyonu'nda belirtildiğini kaydetti.

 

Genel Direktör Valovaya, teklifinin ciddiyetle ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cenevre'de Türk işbirliğinin görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan "Cenevre Türk Haftası"nın başarılı geçmesi için TDT Sekretaryasına yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.

 

Taraflar, TDT Üye Devletleri ve Türk İşbirliği Kuruluşları ile işbirliği içinde hazırlanan etkinlik taslak programı ve UNOG tesislerindeki etkinlikleri içeren bir ön program ile olası mekanların planlanması hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Taraflar gelecekte TDT ve UNOG arasında yeni işbirliği yollarının araştırılması konusundaki kararlılıklarını teyit ettiler.