"Türk Devletleri İş birliği Günü" vesilesiyle Ankara'da resepsiyon düzenlendi

img

"Türk Devletleri İş birliği Günü" vesilesiyle Ankara'da resepsiyon düzenlendi

Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü ve "Türk Devletleri İşbirliği Günü" nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

 

ANKARA-Sivil İnisiyatif/ Zeliha Sorkunlu/ Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü ve "Türk Devletleri İşbirliği Günü" nedeniyle resepsiyon düzenlendi.
 

Ankara'da bir otelde düzenlenen resepsiyona, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Kazakistan'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Alibek Bakayev, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Moldogaziev, Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Babür Usmanov, Azerbaycan  Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Kazakistan  Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Türkmenistan  Ankara Büyükelçisi Mekan Işanguliyev, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Kırgızistan Bolu Fahri Konsolosu Atillahan Kurt ve çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi katıldı.

Ömüraliyev, “TDT üye ülkelerinin liderlerinin ortak tarih, kültür ve dil temelinde Türk dünyasını birleştirecek bir örgüt oluşturmak üzere ortak bir vizyonla bir araya geldi”

 

Ömüraliyev, burada yaptığı konuşmada, Türk Devletleri İş birliği Günü ve Türk Devletleri Teşkilatının temelini atan Nahçıvan Anlaşması'nın imzalanmasının 15. yıl dönümünü kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
 

"Bu tarihi dönüm noktasının atalarımızın uzun zamandır hayalini kurduğu halklarımızın birliğini simgelemekle kalmamış, aynı zamanda dikkate değer bir iş birliği, dayanışma ve karşılıklı ilerleme yolculuğunu da başlatmıştır." diyen Ömüraliyev, 15 yıl önce TDT üye ülkelerinin liderlerinin ortak tarih, kültür ve dil temelinde Türk dünyasını birleştirecek bir örgüt oluşturmak üzere ortak bir vizyonla bir araya geldiğini söyledi.
 

Ömüraliyev, o zamandan bu yana TDT'nin hem kapsam hem de etki bakımından büyüyerek üye sayısını artırdığını, siyasi, ekonomik ve sektörel ortaklıkları geliştirdiğini ve güçlü küresel bir konum elde ettiğini vurguladı.
 

Büyükelçi Ömüraliyev, "Kuruluşundan bu yana TDT, dış politika, güvenlik, ekonomi, eğitim, ulaştırma, enerji ve daha birçok alanda 35'in üzerinde iş birliği alanındaki çabaları eşgüdümlü hale getirmiştir. Teşkilatımız, en zor zamanlarda bile elde ettiği somut başarılarla önemini ve etkinliğini kanıtlamıştır. İster Karabağ savaşı ister Kovid-19 salgını, isterse Türkiye'deki yüzyılın felaketi depremler sırasında olsun, teşkilatımız liderlerimizin sarsılmaz iradesi ve Türk halklarının dayanışması sayesinde sürekli olarak müşterek bir hareket platformu olarak hizmet etmiştir." diye konuştu.

 

Ömüraliyev, “ekonomik açıdan Türk devletlerinin dünyanın 14. büyük ekonomisi ve üçüncü büyük enerji sağlayıcısı konumunda olduğunu belirtti.”

 

TDT'nin 175 milyon nüfuslu, 4 milyon kilometrekarelik geniş bir bölgeyi temsil eden ve 1,9 trilyon ABD doları toplam gayrisafi milli hasılaya sahip Türk dünyasının, yegâne çok taraflı işbirliği platformu olduğunu kaydeden Ömüraliyev, bu rakamların bölgenin potansiyelini gösterdiğini dile getirdi.
 

Ömüraliyev, ekonomik açıdan Türk devletlerinin dünyanın 14. büyük ekonomisi ve üçüncü büyük enerji sağlayıcısı konumunda olduğunu belirtti.

Üye devletlerin çabalarının son on yılda Türk Devletleri arasındaki ticaretin dört kat artmasına vesile olduğunu söyleyen Ömüraliyev, bu gidişatın sürdürülmesinde kararlı olduklarına dikkati çekti.
 

Ömüraliyev, "Çeşitli sektörlere ve geleceğe yönelik hedeflere odaklanan bir dizi işbirliği mekanizması ve proje aracılığıyla TDT, üye devletler için önemli sosyo-ekonomik faydalar sağlayan somut girişimleri hayata geçiren, sonuç odaklı bir platforma dönüşmektedir." dedi.
 

Bakan Yerlikaya, "Türk Devletleri İş birliği Günü" resepsiyonunda konuştu
 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde oluşturulan çeşitli mekanizmalar vesilesiyle, bölgesel sınamalarla mücadelemizi tahkim ediyor, bölgesel, uluslararası barış ve güvenlik için dayanışmamızı pekiştiriyoruz." dedi.

Bakan Yerlikaya, "Türk Devletleri Teşkilatını kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümü" ve "Türk Devletleri İş birliği Günü" dolayısıyla düzenlenen resepsiyondaki konuşmasında, 3 Ekim 2009'un ortak tarihte bir dönüm noktasına işaret ettiğini, 15 yıl önce devlet başkanlarının ortak gelecek tasavvurunu hayata geçirmek için bir araya geldiklerini belirtti.
 

Yerlikaya, zamanın, Nahçıvan Anlaşması'nın sadece Türk bütünleşmesi için bir çerçeve oluşturmadığını, aynı zamanda coğrafyaları için bir umut ışığı olduğunu, dayanışma ve iş birliğinin sınamalara üstün geleceğini kanıtladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda, Türk Devletleri Teşkilatının giderek bir cazibe merkezi haline geldiğini anlattığını anımsatan Yerlikaya, örnek bir iş birliği modeli oluşturulmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
 

Türk Devletleri Teşkilatının gelecek yıllarda da bölgesi ve ötesinde, barış, refah ve istikrara devam edeceğini vurgulayan Yerlikaya, "Türk Devletleri Teşkilatı, üye devletler arasında ticaret ve yatırımı teşvik ederek ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde oluşturulan çeşitli mekanizmalar vesilesiyle, bölgesel sınamalarla mücadelemizi tahkim ediyor, bölgesel, uluslararası barış ve güvenlik için dayanışmamızı pekiştiriyoruz." diye konuştu.
 

- "Türk dünyasını birlikte daha güçlü kılmak için çabalar sürdürülecek"

 

Türk Dünyası 2040 vizyonu doğrultusunda çok taraflı iş birliklerinin kapsamını geliştirmekten, yeni ve kalıcı işbirliği mekanizmalarının tesis edildiği bir döneme adım atılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:
 

"Köklü tarihi, kültürel ve beşerî bağlara sahip olduğumuz ata yurdumuz Orta Asya'da, bölge ülkelerin refahının daha da güçlenmesine yönelik çalışmaları, tüm samimiyetimizle destekliyoruz. Bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi gerek ikili gerek çok taraflı zeminde, mevcut kurumsal işbirliği mekanizmalarımız çerçevesinde geliştiriyoruz. Bu çerçevede, Türk Devletleri Teşkilatı İçişleri Bakanları Toplantısı'nın ilkini 6 Eylül 2024'te Kırgızistan'ın Çolpon Ata şehrinde gerçekleştirdik. Böylelikle görev alanımızdaki çeşitli konularda ortak çalışmalarımızı güçlendirecek yeni bir platformun temellerini attık. İkinci toplantımızı önümüzdeki yıl can Azerbaycan'ın ev sahipliğinde düzenleyeceğiz."
 

Teşkilatın son 15 yılda elde ettiği başarılar ve deneyimlere ek olarak geleceğe yönelik kapsamlı işbirliği vizyonunun birlik ve dayanışmalarına büyük katkıda bulunacağına inandıklarına dikkati çeken Yerlikaya, yıl dönümünün, başarıyla ilerleyen ortak geleceği inşa etme sürecinde ilham kaynağı olmasını diledi.
 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, gönderdikleri mesajla Türk Devletleri İşbirliği Günü'nü kutladı.