TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kara listeler dolaşımda

img

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kara listeler dolaşımda

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son dönemde şirketlere itibar cellatlığı yapıldığını ve kara listeler oluşturulduğunu söyledi. TÜİK Başkanı'nın "Fahiş kârlar elde ediyorlar" diyerek, şirketleri enflasyonun sorumlusu olarak göstermesini de eleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya'nın Türkiye'deki şirket kârlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğunu söyleyerek, "Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş kârlar elde ediyorlar" demesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çetinkaya’nın, şirket kârlılıkları ve enflasyonla ilgili sözlerini isim vermeden eleştirerek, "Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın. Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım" uyarısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu ayrıca son dönemde bazı il ve ilçelerde şirketlere yönelik 'batacak, zordalar' gibi itibar cellatlığı yapıldığını, kara listelerin dolaşıma sokulduğunu söyledi.

'LÜTFEN DİNLEMEYİN'

'Kara listeler dolaşımda... Bankalara hassasiyet çağrısı' başlıklı açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, 'Türkiye’nin ufkunu karamsarlık bulutlarıyla kapatmak isteyen fitne, fesat üreticilerinin iş başında olduğunu' öne sürdü. Hisarcıklıoğlu, “Bazı il ve ilçelerimizde sektörlerle, firmalarla ilgili ‘zordalar, batıyorlar’ gibi dedikodular çıkarmak, altına adını yazma cesareti olmadan batacak şirketler listelerini iletişim kanallarından paylaşmak alçaklıktır, ahlaksızlıktır, suçtur. Ülkemize, milletimize ve ekonomimize ihanettir” ifadelerini kullandı.

Ticaret dünyasına seslenen Hisarcıklıoğlu, “Lütfen dedikodu ticareti yapanları dinlemeyin, o ticaretin ortağı olmayın. Firmalarımız, bu ülkenin milli servetidir. Özel sektörümüz yatırım, istihdam, üretim ve ihracatını her sene artırmakta, dünyanın dört bir köşesinde ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektedir. Birkaç şirketin zorda kalmasını bahane ederek dedikodularla karalanmaya çalışılan firmalarımızda binlerce insan çalışıyor, evlerine ekmek götürüyorlar. Bu insanların aileleri, çocukları var. Yazıktır, günahtır” dedi.

'SAVCILAR TESPİT ETMELİ'

Cumhuriyet Savcılarına da çağırı yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu tür kara listeleri hazırlayanları tespit edip, haklarında gerekli hukuki işlemleri başlatsınlar lütfen. Şirketler hakkında asılsız dedikodu çıkartanlar yargılanmalı. İletişim kanallarından kara listeler paylaşanlara karşı hukuki işlem başlatılmalı” çağrısında bulundu.

Bankalara da “Unutmayın reel sektör ve finans sektörü aynı elmanın iki yarısıdır” diye seslenen Hisarcıklıoğlu, “Dedikodulara bakarak hareket etmeyin, sektörlerimizin ve firmalarımızın yanında durmaya devam edin. Özellikle bazı bankaların il ve ilçe şubelerini dedikodu ticareti konusunda daha hassas olmaya davet ediyorum” dedi.

TÜİK BAŞKANI'NA ELEŞTİRİ

İsim vermeden TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’ya ise özel sektör kârlılığı ve enflasyonla ilgili sözleri nedeniyle tepki gösteren Hisarcıklıoğlu, “Üreten, istihdam sağlayan, bu ülkenin geleceğine yatırım yapan özel sektörü suçlu ilan etmeden önce herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın. Sap ile samanı birbirine karıştırmayalım. Fahiş fiyat artışı yapan şirket varsa, kamunun yetkili kurum ve kuruluşları işlem yapsın. Toptancı anlayışla bütün şirketler suçlu ilan edilemez” eleştirisinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyon hesaplamasına yönelik eleştirilere yanıt vermek üzere önceki gün düzenlediği basın toplantısında, konuya ilişkin şunları söylemişti: "Türkiye’deki şirket kârları enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahiptir, akademik olarak bu gösterilmiştir. Avrupa’da da durum böyledir: Şirket kârlarının enflasyon üzerindeki etkisi yüzde 45, işçilik maliyetlerinin ise yüzde 4,5. Ayrıca Türkiye’de şirket kâr artışları fahiş, yurt dışında değil.”