“Nasrettin Hoca” filmi hazırlıkları Türkiye’de

img

“Nasrettin Hoca” filmi hazırlıkları Türkiye’de

 

TÜRKSOY Daimî Konseyi 40. Dönem Toplantısı kararı doğrultusunda çekilecek “Nasrettin Hoca” filminin yönetmeni Vagif Mustafayev TÜRKSOY’u ziyaret etti.

 

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanlıkları katkılarıyla hayata geçirilecek Nasreddin Hoca Ortak Film Projesi kapsamında Türkiye’de ön araştırma yapan yönetmen Vagif Mustafayev ve beraberindeki heyet, TÜRKSOY’u ziyaret ederek Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ile görüştü.

Görüşmede film projesi çerçevesinde yapılan çalışmalar ele alındı. Vagif Mustafayev, çekim ekibinin Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’da filmin çekileceği yerlerin tespitine ilişkin incelemelerde bulunduğunu ve bu ülkelerdeki yetkililerle görüşerek çekime ilişkin planlama konusunda detayları ele aldıklarını belirtti.

Görüşmede, Türkiye’de de Kültür Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmeler yapıldığı ve Akşehir ile Eskişehir’de çekimlerin yapılacağı yerlerin tespitinin yapılacağını aktaran Mustafayev, Türk Dünyası sinema sektörünün ortak yapımına dönüşecek “Nasrettin Hoca” filminin yapım projesini üstlendiği ve buna öncülük ettiği için TÜRKSOY’a teşekkürlerini iletti.

Görüşmede Türkiye’nin ardından Türkmenistan’daki incelemelerin yapılarak Mayıs ayına kadar ön araştırma safhasının tamamlanması ve 2024 yılının ikinci yarısında çekimlere başlanması planlandığı kaydedildi.

Sayit Yusuf, Türk Dünyası ünlü sinema sanatçılarının katılımıyla gerçekleştirilecek bu projenin, Türk halklarının ortak kültürel mirasının birlikte yaşatılması ve uluslararası düzeyde yapılacak film ile dünyaya tanıtılmasının önemine vurgu yaparak, başta yönetmen Vagif Mustafayev olmak üzere çekim ekibine başarılar diledi.

Görüşmenin ardından TÜRKSOY binasını gezen heyet, Teşkilatın çalışmaları hakkında bilgi aldı.