Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu Atillahan Kurttan Anlamlı Ziyaret

img

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu Atillahan Kurttan Anlamlı Ziyaret

KKTC (Sivil İnisiyatif) Zeliha Sorkunlu/ Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Başkent Platformu genel başkanı Hasan Salih Kurt ve beraberindeki heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ziyaret ederek “iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik” değerlendirmelerde bulundular.

Ziyarette, kültürel ve ekonomik projeler ile iki ülke arasındaki hukuki bilgi alışverişleri konusunda önemli görüşmeler gerçekleşti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, öncelikle ata yurda hoş geldiniz. Sizleri burada misafir etmekten hem Türkiye hem Kırgızistan hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak üç önemli ülke ana vatanların bir araya gelmesi beni ziyadesiyle mutlu etti dedi.

“Tatar, Kıbrıs, Türk dünyasının Akdeniz'e açılan bir penceresi, bir kapısı”

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihte yerini alırken bir bakıma bütün Türk dünyasının Akdeniz'e açılan bir penceresi, bir kapısı. Siyasi, ekonomik ve gerçekten denizlerdeki hakkımız hukukumuz bakımından fevkalade önemli milli bir değer. Kıbrıs işte bu" dedi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücahitliği ve mukavemetçi ruhu sayesinde Rum tarafının yaptığı kıyım karşısında yıkılmadığını, örgütlenebildiğini, Türkiye'yle istişare içerisinde zor günleri aştığını ifade etti.

KKTC'nin günümüzde Türkiye'nin destekleriyle dünyadaki çeşitli uluslararası toplantılara katıldığını ifade eden Tatar, KKTC'nin devlet yapısını demokratik düzen ve buna bağlı kurum ve kuruluşların oluşturduğunu dile getirdi.

Kıbrıs'ın stratejik açıdan önemine değinen Tatar, şunları kaydetti:

Kıbrıs, sadece orada yaşayan bizler değil, aynı zamanda deniz yetki alanlarıyla, mavi vatanın tam üstündeki hava sahasıyla, ulusal güvenliği yüzde 100 çok önemli etkileyen bir takım hak hukuk stratejik kazanımlardan ibaret bir pozisyon. Onun için Kıbrıs önemlidir. Onun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bağımsız bir Türk devleti olarak yaşatmak durumunda olduğumuzu hep sık sık görüyoruz. Sık sık bu değerlendirmeleri gerek televizyon ekranlarında gerek siyasi açıklamalarda bunları görüyoruz ve duyuyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihte yerini alırken bir bakıma bütün Türk dünyasının Akdeniz'e açılan bir penceresi, bir kapısı. Siyasi, ekonomik ve gerçekten denizlerdeki hakkımız hukukumuz bakımından fevkalade önemli milli bir değer. Kıbrıs işte bu.

“Kırgızistan da bizim için önemli stratejide bulunan bir ülkedir.”

KKTC'nin, 11 Kasım 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayretleriyle Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) gözlemci statüsüyle katıldığını hatırlatan Tatar, nihayetinde bağımsız ve özgür bir halk olarak kendi geleceğini tayin etme hakkını haykıran bir topluluğun, bir milletin kopmaz bir parçası olan Türk halkının, kendi devletiyle Türk Devletleri Teşkilatı'nda bu aşamaya gelmesi, bizler için elbette milat niteliğindedir. Bu bağlamda kardeş ülke Kırgızistan da bizim için önemli stratejide bulunan bir ülkedir. İki ülke arasında her türlü her türlü ikili ilişkilere de açığız mesajında bulundu.

Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Kıbrıs ve Kırgızistan bizim milli davamızdır”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a nazik kabullerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
 

Kıbrıs ve Kırgızistan bizim milli davamızdır. Uluslararası toplumda KKTC’nin bağımsızlığının tanınması, Kıbrıs Türklerinin bağımsız ve egemen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti Bayrağı altında özgürce yaşaması için bizlerde tüm gücümüzle çalışmanın milli görevlerimiz arasına olduğunu söylüyoruz.

Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu olarak diyorum ki, kıyamete kadar, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Yaşasın Kırgızistan Cumhuriyeti Devleti ve Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti kardeşliği. 

 

Türkiye- Kırgızistan arasında iktisadi, siyasi, kültürel yenilenmeyi sağlamak için gayret ettiğimiz bugünler de Kırgızistan- Kıbrıs arasında da daha ileri ticari alışverişler kültürel bağlar olsun istiyoruz. Türkiye’nin tecrübelerini Sivil Toplum Kuruluşları ve iş adamlarımız vasıtası ile buraya taşımak istiyoruz. Kırgızistan'ın yer altı, yer üstü kaynaklarını, Kırgızistan halkının menfaatine daha verimli hale getirerek, Kırgızistan'ın bu bölgede parlayan yıldız olmasını istiyoruz. Tabii ki bütün bunlar, ortak akıl, ortak gönül, ortak kazanımla olacak ve kardeşliğimiz ile daha da pekişecektir diye konuştu.

Daha sonra
Kırgızistan Türkiye Fahri Konsolosu Atillahan Kurt ve beraberindeki heyet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Kırgızistan milli kıyafeti olan çapan ve kalpak giydirerek günün anlam ve önemine binaen plaket takdiminde bulundular.