Kara Kırgız Özerk Bölgesi'nin 100. Yıl Kutlaması etkinliği Ankara Gölbaşında gerçekleşti!

img

Kara Kırgız Özerk Bölgesi'nin 100. Yıl Kutlaması etkinliği Ankara Gölbaşında gerçekleşti!

Kırgızistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği, Türksoy, Gölbaşı Belediyesi ve Kırgızistan Türkiye Bolu Fahri Konsolosluğu'nun katkılarıyla Ankara Gölbaşında Kırgızistan'ın 33. Yıl ve 100. yıl bağımsızlık etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Kırgızistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev, Kırgızistan Bolu Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Gölbaşı Belediyesi Başkanı Yakup Odabaşı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Keçiören Belediyesi Başkan Vekili, Sivil Toplum Kuruluş Temsilciler ve çok sayıda Kırgız Vatandaş katıldı.

Türkiye'nin birçok yerinde yaşayan Kırgız Vatandaşlarının ve Ankara halkının katılımlarıyla gerçekleşen etkinlik Kuranı Kerim tilavetiyle başladıktan sonra, Kırgızistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev açılış konuşmasını yaptı.

Ruslan KAZAKBAEV'in açılış konuşmasından bazı özetler;

"Ankara'daki yurttaşlara ve tüm katılımcılara en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. Bu etkinliğin sadece kendi ülkemizde değil özellikle kardeş ülkemiz Türkiye'de, Başkent Ankara'nın en güzel doğal manzarasına sahip Gölbaşı ilçesinde gerçekleşiyor olması, büyük bir mutluluk uyandırmaktadır. Halkımızın birlik ve beraberliğini ve bu aziz topraklarımızın bütünlüğünü korumak her birimizin kutsal görevidir."

Ayrıca Ruslan KAZAKBAEV; Gölbaşı Belediyesine, Gölbaşı Belediye Başkanı sayın Yakup Odabaşı beyfendiye, Türksoy Genel sekreteri Sultan Raev’e, Kırgızistan Türkiye Bolu Fahri Konsolosumuz Atillahan Kurt beyefendiye desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Türksoy Genel Sekreteri Sultan RAEV:

Kıymetli katılımcılar, sevgili öğrenciler, hepinizi Türksoy adına ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bugün özel bir gündür, çünkü 100 yıl önce Kırgız aydınları, Kırgız halkının istikbali için mücadeleyi ortaya koydu. O dönemin sıkı yönetimine rağmen bu mücadeleyi kazandılar. Şu an burada konuşuyorsak onlara borçluyuz. İzin verirseniz sözlerime Kırgızca devam edeyim diyerek Kırgız katılımcılara seslenen Sultan Raev tekrardan teşekkürlerini iletti.

Kırgızistan Türkiye Bolu Fahri Konsolosu Atillahan KURT:

Türksoy Genel Sekreterimiz, Sayın Büyükelçimiz, Başkonsolosumuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin vekaleten gelen yetkilileri, Keçiören Belediyesi'nin yetkileri ve saygı değer Kırgız Vatandaşları hepiniz hoş geldiniz.

Bizim Kırgızistan ile olan bağımız; Rahmetli babamızın tarifiyle "daha anne karnında Turan sevdasıyla" başlamış. Tabi Türkler için Turan sevdası, tüm dünya Türklerinin beraber olması, büyük bir ülkü. Allah'a çok şükürler olsun ki, gelinen yüzyıl içerisinde hemen hemen tüm Türk Devletleri bağımsızlığını ilan etti. Tabi bu mücadelenin içerisinde en eski başlayan Kara Kırgız Özerk Bölgesi'nin mücadelesi sayesinde, Kırgız Cumhuriyeti Devleti de kurulmuş oldu. 33 yaşında genç bir devlet olsa da 100 yıllık mücadelesi, aslında 5000 yıllık Türk tarihinin mirasıyla gerçekleşti.

Akabinde Turan Sevdası olan ve bu uğurda geçmişte hizmet veren herkesi rahmetle yad eden KURT, organizasyona katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.

Konuşma sonrası ödül töreni düzenlendi. Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Fahri Konsolos Atillahan KURT'a plaket takdim etti.

Düzenlenen etkinlikte, Kırgız sanatçılarının müziği ve danslarıyla; yöresel kıyafet ve yöresel oyunlar düzenlendi. Kırgızistan yöresine ait olan birçok çeşit yemek, katılımcılara ve tüm halka ikram edildi.

KAYNAK: Uluslararası Sivil İnisiyatif Gazetesi/ İstihbarat ve Haber Şefi- Hasan Salih Kurt