Göç ve İnsan Hakları Konferansı Dolmabahçe Sarayı'nda Gerçekleştirildi

img

Göç ve İnsan Hakları Konferansı Dolmabahçe Sarayı'nda Gerçekleştirildi

Anayasa Mahkemesi ile Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Göç ve İnsan Hakları Konferansı, İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirildi. Konferansa Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Farhad Abdullayev, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Sayıştay Başkanı Metin Yener, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hâkimi Prof. Dr. Saadet Yüksel ile AİHM hâkimlerinin yanı sıra Azerbaycan, Romanya ve Moldova Anayasa Mahkemesi üyeleri ile yargı mensupları katıldı.

Hukuk, İnsan Hakları Ve Medeniyet Değerlerimizi Referans Alıyoruz

Konferans, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve AİHM Yargıcı Prof. Dr. Saadet Yüksel'in açılış konuşmalarıyla başladı. 

 Hukuk ve insan haklarının önemini vurgulayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Ülkemiz göç yönetimini Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Anayasamız, 6458 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde; milli menfaatlerimiz temelinde; medeniyet değerlerimiz ve insan haklarına uygun olarak yürütmektedir” dedi. Bakan Yerlikaya düzensiz göçle mücadele alanında da tüm faaliyetlerin insan haklarına uygun şekilde yürütüldüğünün altını çizerek “Göç yönetiminin tüm alanlarında olduğu gibi, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve sınır dışı süreçlerinin tamamında, hukuk, insan hakları ve medeniyet değerlerimizi referans almaktayız.” açıklamasında bulundu.

Mobil göç araçlarının önemini de hatırlatan Bakan Ali Yerlikaya, “Mobil Göç Noktası araçları da yine düzensiz göçle mücadelemizi medeniyet değerlerimiz, insan hakları ve hukuk temelinde yürütme çabamızın bir sonucu olarak uygulamaya geçirilmiştir” dedi.

YİMER 157 İle Yabancılardan Gelen Bilgi Talebi ve Yardım İhbarlarına 5 Dilde, 7-24 Cevap Veriyoruz

Bakan Yerlikaya, Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER) ile Türkiye’deki tüm yabancıların bilgi talebine ve yardım ihbarlarına kesintisiz ve hızla yanıt verildiğini ifade etti. Yerlikaya “İnsan hakları ile ilgili yaklaşımımızı ve faaliyetlerimizi en iyi anlatan uygulamalarımızdan biri de YİMER 157 Çağrı Merkezidir. 5 dilde,7-24 hizmet veren YİMER, yabancılardan gelen her bilgi talebine ve yardım ihbarına hızla cevap vermektedir” şeklinde konuştu.

Göç ve İnsan Haklarına İlişkin Üç Panel Düzenlendi

Göç alanında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları ışığında etkin çözümler geliştirmeyi ve uluslararası alanda iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan konferans kapsamında, göç ve insan haklarına ilişkin panel düzenlendi.

Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros’un moderatörlük yaptığı ilk panelde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkan Yardımcısı Arnfinn Bårdsen ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Basri Bağcı panelist olarak yer aldı.

Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Üyesi Rıdvan Güleç’in moderatörlük yaptığı ikinci panelde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hâkimi Lorraine Schembri Orland, Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan ve Danıştay 10. Daire Başkanı İbrahim Topuz yer aldı.

 Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç’un moderatörlük yaptığı üçüncü panelde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hâkimi Sebastian Rădulețu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Yılmaz Akçil ve Danıştay Üyesi Cengiz Aydemir yer aldı. 

Göç ve İnsan Hakları Konferansı’nın kapanış konuşmalarını Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Farhad Abdullayev, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkan Yardımcısı Arnfinn Bårdsen ve Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros yaptı.