Göç İdaresi duyurdu: Türkiye'de kaç Suriyeli var?

img

Göç İdaresi duyurdu: Türkiye'de kaç Suriyeli var?

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'deki yabancı ve Suriyeli nüfusuyla ilgili sosyal medyada ve televizyon programlarında yayımlanan abartılı ve gerçek dışı iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de Suriyeliler ve yabancılarla ilgili yayımlanan abartılı sayıların gerçek dışı olduğunu açıkladı. Son dönemde bazı televizyon programlarında Türkiye' deki yabancı nüfusuna dair yapılan iddiaların asılsız olduğunu belirten Başkanlık, detaylı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye'de yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayısının şeffaf bir şekilde paylaşıldığı ve her hafta güncellendiği vurgulandı. Buna göre, Türkiye'de toplam 4 milyon 425 bin 230 yasal kalış hakkı bulunan yabancı bulunuyor. Bu rakamın 3 milyon 99 bin 524'ü geçici koruma altında olan Suriyeliler, 221 bin 353'ü uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar ve 1 milyon 104 bin 353'ü ikamet izniyle kalan yabancılardan oluştuğu belirtildi.

Başkanlık ayrıca, bazı kaynaklarda Türkiye'de 7 milyon Suriyeli ve 13 milyon yabancı olduğu iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu, bu sayıların hiçbir resmi dayanağı bulunmadığını ifade etti. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu Ofisi (OCHA) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Suriyeli nüfusunun 23,5 milyon olduğu, bunlardan 6,5 milyonunun çeşitli ülkelerde yaşadığı bilgisi verildi.

Göç İdaresi Başkanlığı, dezenformasyon amaçlı bilgilerin yayılmasının yanı sıra, uluslararası kuruluşlar ve kendi verileriyle örtüşmeyen sayıların kamuoyuna sunulmasının iyi niyetle bağdaşmadığını ve bu tür yanlış bilgilerin yayılmasına itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.