Genel Sekreter, Türkmenistan'ın Anev şehrinde düzenlenen 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Töreni'nde bir konuşma yaptı

img

Genel Sekreter, Türkmenistan'ın Anev şehrinde düzenlenen 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Töreni'nde bir konuşma yaptı

Türkmenistan'ın şehirlerinden Anev, kapılarını Türk Dünyası kültür ve sanat etkinliklerine açtı, "2024 Anev Türk Dünyası Kültür Başkenti" yılının resmi açılış töreni gerçekleşti.

 

Etkinliğe TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkmenistan Kültür Bakanı Mahricemal Mammedova, Türkiye’den Kültür Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ile Türk Dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Bugün Anev kültür şehrimizin startını verdik. Türk dünyasının tüm sanatçıları kendi sanatlarını milli sanatlarını gösterecekler. Anev Türkmenistan'ın en kutsal şehrinin biridir. Bu şehir bizim Türk dünyasının eski medeniyetinin bir örneğidir. Burada Bizim kendi tarihimiz, bizim babalarımız atalarımız yaşıyor.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise "Türkiye'yi temsilen Anev’deyiz. Güzel bir hazırlık yapılmış heyetimizle birlikte şu anda ziyaretler yapıyoruz geçmişimizi geleneklerimizi tarihimizi ve birlikteliğimizi anlamak adında bu tip çalışmalar çok önemli. Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy beyin talimatlarıyla bu etkinliklerin daha da etkin bir şekilde olması konusunda Türkiye Cumhuriyeti olarak önemli katkılar vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkmenistan'ın Anev şehrinin 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesine ithaf olunan uluslararası etkinliğin Açılış Töreninde bir konuşma yaptı. 

Genel Sekreter konuşmasında, Türkmenistan'ın Türk Devletler Teşkilatı bünyesinde Gözlemci Devlet olarak oynadığı önemli rolün ve Teşkilat çatısı altında Türk Devletleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ve ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik katkıların altını çizdi. 

Genel Sekreter ayrıca, Anev’in  anıtsal mekanlarının akademik çevreler tarafından incelenmesinin ve bunların önemini ve tarihi değerini tanıtmak için gerekli çalışmaların yapılmasının gerekliliğini vurguladı. 

Türkmenistan Devlet Başkanı'nın kutlama mesajı etkinliğe katılan konuklara iletildi. Programa Türkmenistan Bakanlar Kurulu üyeleri, uluslararası kuruluşların başkanları, bilim adamları ve medya temsilcileri katıldı.