Genel Sekreter TDT Üye Devletlerinin Sağlık Bakanları ile bir araya geldi

img

Genel Sekreter TDT Üye Devletlerinin Sağlık Bakanları ile bir araya geldi

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Semerkant'ta düzenlenen Sağlık Bakanları 3. Toplantısı çerçevesinde TDT Üye Devletlerinin Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.


Genel Sekreter, Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Amrillo Inoyatov, Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Teymur Musayev, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Azhar Giniyat ve Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Tilek Mamadaliev ile bir araya geldi.

Toplantı da TDT üye ülkeleri arasında sağlık alanındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik somut yollar ve mekanizmalar ile TDT Sekretaryasının bu konudaki rolüne odaklandı.
Taraflar, altyapı (hastaneler, klinikler, laboratuvarlar ve tıbbi araştırma merkezleri), ilaç ve tıbbi ekipman temini de dahil olmak üzere sağlık sistemlerinin geliştirilmesinde karşılaştıkları öncelikli ve mevcut zorlukları ele alarak, sağlık eğitiminde işbirliğinin derinleştirilmesi ve diplomaların karşılıklı tanınması, kapasite geliştirme ve sağlık çalışanlarının eğitimi konularında görüşlerini paylaştılar.

Görüşmelerde taraflar ayrıca "Türk Farmakopesi"nin ve tüm TDT bölgesinde organ nakli için ortak bir platform oluşturulmasının yanı sıra TDT üye devletleri arasında ortak araştırma projeleri, finansman mekanizmaları ve bilimsel ilerlemeler için elverişli bir ortam yaratılmasına yönelik kamu-özel sektör ortaklığı, tıbbi araştırma ve inovasyonu teşvik etme ve destekleme yollarını ele aldılar.