Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği (DGTYB) 25. Kuruluş Yıldönümü Toplantısı TÜRKSOY himayesinde gerçekleştirildi.

img

Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği (DGTYB) 25. Kuruluş Yıldönümü Toplantısı TÜRKSOY himayesinde gerçekleştirildi.

 

Ankara’daki TÜRKSOY binası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev TÜRKSOY’un kurulduğu yıl olan 1993’ten günümüze kadar Türk Dünyası kültür ve sanatının tanıtılması için çalıştığını belirterek TÜRKSOY’un her yıl üye ülkelerin yazarları tarafından kaleme alınan önemli eserlerin kardeş dillere çevrilip basılmasını sağladığını, TÜRKSOY’un Türk Dünyası yazarlarını aynı çatı altında toplayan bir platform olma özelliği taşıdığının altını çizdi.  

“Bu sayede Türk Dünyası birçok önemli yazarı tanıma fırsatı bulmuş, yazarlarımız Anadolu’yu Ata topraklarıyla kavuşturmuş, kadim kültürümüzün esintileri okuyucularla buluşmuştur.”

Konuşmasının devamında Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği’nin merkezinin kardeş ülke Azerbaycan’da olsa da manevi merkezinin Ankara olduğunu belirten Raev, “Birliğin kurulduğu günden bu yana 50’den fazla eserin basılmasına vesile olması, kültürel faaliyetlerde ve önemli etkinliklerde aktif olması takdire şayandır.” dedi. 

Toplantıda söz alan DGTYB kurucu başkanı Ekber Qoşalı göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı TÜRKSOY’a ve Sultan Raev’e teşekkür ederek, Türk Dünyası’ndan birçok eserin okurlarla bulaşmasına vesile olan DGTYB’nin bundan sonra da faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceğini belirtti. 

“Her Türk’ün iki ocağı vardır, birisi doğduğu yer diğeri de Türkiye.”

Ekber Qoşalı konuşmasının devamında TÜRKSOY’un ve Türkiye’nin dünyadaki bütün Türklerin vatanı olduğunu belirterek “Biz burada kendimizi yabancı hissetmiyoruz! 25. yıl bir bitiş değil yeni ve güçlü bir başlangıcın ilk adımıdır. DGTYB kültürel faaliyetlerine devam edecek, yeni nesiller DGTYB’yi daha ileriye götürecektir.” dedi. 

“Türk Dünyası asrı medeniyet ve kültür cihetindeki inkişafla gerçekleşecek.”

DGTYB Başkanı İntikam Yaşar yaptığı konuşmada Dünya Genç Türk Yazarlar Birliğinin kuruluş misyonundan sapmadan nice yirmi beş yılları TÜRKSOY çatısı altında kutlayacağını belirterek, birliğin bütün amacının genç nesilleri medeni cihetten geliştirecek olan faaliyetler olduğunu belirtti. 

“Turana kılıçtan daha keskin ulu kuvvet, Yalnız medeniyet, medeniyet, medeniyet…”

Toplantıda söz alan Resmiye Sabir ise 25 yıl önce hiçbir maddi imkan olmadan sadece sevgi ile yola çıkan birliğin geride kalan süre içinde katettiği yolun takdire şayan olduğunu belirterek “Karşılıksız sevginin karşılığı 25 yıl içinde medeniyet cihetinde aldığımız yoldur.” dedi.

Toplantının panel bölümünde söz alan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu Dünya Genç Türk Yazalar Birliğinin çalışmalarından övgüyle söz eti. 

Panelde Resmiye Sabir'in "Yerle göy arasında", Ekber Koşalı'nın "Altaylardan kopan atlar", Şemsettin Kuzeci'nin "Şiirlerim", İntikam Yaşar'ın "Adını çekirem" adlı eserlerinin tanıtımı ve imza günü de düzenlendi.

Genel Sekreter Sultan Raev’in Ekber Qoşalı, Resmiye Sabir, İntikam Yaşar ve Dr. Şemsettin Küzeci’ye TÜRKSOY 30. Yıl Madalyası takdim ettiği toplantının sonunda Ömer Türkmenoğlu tarafından küçük bir Türk Dünyası Türküleri konseri verildi. Toplantı fotoğraf çekimiyle son buldu.