Cengiz Aytmatov Parkı Çankaya'da Açıldı

img

ANKARA (Sivil İnisiyatif) Zeliha Sorkunlu/ Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılan büst ve Çankaya Ehlibeyt Mahallesi’ndeki Cengiz Aytmatov Parkı hizmete açıldı.

Ankara'da büyük yazar, diplomat ve düşünür Cengiz Aytmatov parkının ve yazarın büstünün açılış töreni düzenlendi. Park alanına Cengiz Aytmatov'un "İnsan için en zor olan şey her gün insan kalmaktır" alıntısıyla yazarın büstü yerleştirildi.
 

Çankaya Belediyesi, Ehlibeyt Mahallesinde yapımını tamamladığı ve dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un adını taşıyan yeni parkını törenle hizmete açtı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in ev sahipliğinde düzenlenen açılışa Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömeraliyev, Kırgızistan Bursa fahri konsolosu Bilal Tutuş, Başkent Platformu Genel Başkanı Hasan Salih Kurt’un yanı sıra 40 ülkenin büyükelçi ve temsilcileri, iş insanları, Kırgız ve Türk öğrenciler ayrıca basın mensupları, Türkiye'de ikamet eden Kırgız vatandaşlar katılım sağladı.
æ
Taşdelen; “Büyükelçim ziyaretinde Aytmatov'un adını Çankaya’da yaşatmamız lazım demişti”

Açılış töreninde konuşan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Sayın Büyükelçim bundan yaklaşık bir yıl önce ziyaretinde Aytmatov'un adını Çankaya’da yaşatmamız lazım demişti. Biz de çalışmalarımıza başladık ve parkımızı kısa sürede tamamladık. Büyük yazarımız Cengiz Aytmatov’un adını böylesine güzel bir parkta, Çankaya’da yaşatmanın gururunu yaşıyoruz. Bizlerin kalbine dokunan “Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi sayısız eserin sahibi Aytmatov'un en çok sevdiğim sözü! İnsan için en zor şey insan olarak kalabilmektir’ sözüdür. Çünkü Aytmatov sadece bir yazar değil büyük bir aydınlanmacı ve felsefeciydi” dedi.

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömeraliyev, “Aytmatov’un  eserlerindeki felsefi, ahlaki ve sosyal konular bugün de güncelliğini korumaktadır

Açılışta konuşan Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömeraliyev, dünyada kitapları en çok okunan yazarlardan olan Aytmatov'un hayattayken dahi eserlerinin 20'nci yüzyıl klasikleri arasında sayıldığını belirtti. Aytmatov'un bir kültür adamı ve aydın vasıflarıyla evrensel bir zenginlik olduğunu ifade eden Ömüraliyev, “Onun eserlerindeki felsefi, ahlaki ve sosyal konular bugün de güncelliğini korumaktadır. İnanıyorum ki onların gelecek nesil için olumlu etkisi olacaktır. Böylesine büyük bir yazarın adını taşıyan parkın yapımında emeği geçen Başta Alper Taşdelen olmak üzere tüm Çankaya Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarını ardından Çankaya Belediyesi halk oyunları topluluğunun gösterisiyle devam eden tören, Cengiz Aytmatov büstünün açılışıyla sona erdi.