Uluslararası Dünya Özbekistan Kültürel Mirasının Araştırılması, Korunması ve Yaygınlaştırılması Topluluğu 8. Kongresi Başladı

img

Uluslararası Dünya Özbekistan Kültürel Mirasının Araştırılması, Korunması ve Yaygınlaştırılması Topluluğu 8. Kongresi Başladı

 

Bu yıl "Büyük Ataların Mirası – Üçüncü Rönesansın Temeli" temasıyla sekizincisi düzenlenen Uluslararası Dünya Özbekistan Kültürel Mirasının Araştırılması, Korunması ve Yaygınlaştırılması Topluluğu (WOSCU) Kongresi 400’e yakın bilim insanının katılımıyla başladı.

Dört gün sürecek olan Kongreye, Taşkent ve Semerkant şehirleri ev sahipliği yaparken kongre her yıl yeni Özbekistan'ın kültürel ve insani gelişim yolunu, yeni yükseliş döneminde elde edilen başarıları ve dini-eğitsel alandaki reformları teşvik etmek, Özbekistan’ın zengin kültürel ve manevi mirasını araştırmak, korumak ve yaymak için yerel bilim insanları ile uluslararası uzmanlar arasında etkili işbirliğini artırmayı amaçlayor. 

Özbekistan'daki İslam Medeniyeti Merkezi organizasyonunda düzenlenen kongrede bu yıl TÜRKSOY iş birliğinde ‘’Kültürel Mirasın Korunmasında Medya ve Sinema'' konulu paneller yer alıyor. 

Kongreye, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Mahmud Erol Kılıç, "Al-Furqan" İslam Mirası Vakfı İcra Direktörü Sali Shahsivari, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Orta Asya ve Kafkasya Enstitüsü'nün kurucusu ve başkanı Profesör Frederik Starr, "İslam Bilginlerinin 1001 Buluşu" projesinin kurucusu ve baş yapımcısı Ahmad Salim gibi dünyanın 35 ülkesinden 400'e yakın bilim insanı, müze ve kütüphane yöneticileri, uluslararası ve yabancı kuruluşların temsilcileri katılıyor.