Türkiye’nin Ay’a yolculuk çalışmaları devam ediyor
2.si düzenlenen Türkiye’nin ilk Ay Görevi (AYAP) Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı’nda bilgi alışverişleri ve iş birlikleri gerçekleştirildi.
TÜBİTAK UZAY tarafından düzenlenen Türkiye’nin Ay Görevi 2. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı için; Türkiye Uzay Ajansı (TUA), İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü (IRF), Belçika Kraliyet Gözlemevi (ROB) ve IRADETS’ten temsilciler ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THKÜ), İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları bir araya geldi.
TÜBİTAK UZAY’ın yürütmekte olduğu Ay Araştırma Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı, THKÜ Rektörü Prof. Dr. Rahmi ER açılış konuşması ile başladı. Bu bağlamda Mehmet NEFES ise Enstitüde gerçekleştirilen çalışmalardan ve projelerden bahsetti. Ayrıca, TUA Uzay Teknolojileri Uzmanı İlker BAYRAM da “Türkiye’nin Milli Uzay Programı” hakkında bilgiler paylaştı.
Toplantıda, AYAP-1 Proje Yöneticisi Dr. Burak YAĞLIOĞLU, Ay Görevi ve uzay aracına ilişkin bilgiler paylaştı. AYAP-1 Koordinatörü Dr. Fahri ÖZTÜRK, görevin bilimsel çıktıları ve Türk akademisine sağlayacağı katkıları anlattı. Ardından yapılan oturumlarda ise Ay görevinin genel hatları, uzay aracı, bilimsel görev yükleri ele alındı. Ayrıca mevcut Ay araştırmalarına yönelik uzay çalışmalarında olası iş birlikleri konusunda görüşmeler yapıldı.
Ay Araştırma Programı (AYAP)
Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) çalışmaları ve ülkemizdeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında ülkemizin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlenmiştir. Ayrıca açıklanan 10 programdan ilki olan Ay Araştırma Programı ile ülkemizin Ay’da mevcudiyet gösteren sayılı ülkelerden biri olması amaçlanmaktadır. Buna ek olarak araştırma Programı’nın ilk aşaması Ay yörüngesine ulaşıp yüzeye ilk teması gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca ikinci aşamada ise farklı bir projede yumuşak iniş yöntemiyle Ay yüzeyine ulaşmayı hedeflemektedir.
Ay Araştırma Programı’nın ilk projesinde, TÜBİTAK UZAY, uzay aracının tasarım, test, fırlatma ve operasyonlarını üstlenecek. Bugüne kadar elde edilen proje yönetimi ve uzay aracı işletim yetenekleriyle başarı hedeflenmektedir. Ayrıca TÜBİTAK UZAY, sistem mühendisliği ve uzay ortamı testleri gibi alanlardaki deneyimini kullanarak projeyi yönlendirecektir. Bununla birlikte DELTAV Uzay Teknolojileri A.Ş. tarafından milli hibrit itki sistemi geliştirecektir.
Uzay endüstrimizi ileri taşıyacak ilk projede, Ay’a ulaşacak ve veri toplayacak bir uzay aracı geliştirilecek. Geliştirilecek milli sistemlerle uzay tarihçesine derinlik katılarak, rekabet gücümüz uzay teknolojileri pazarında artacaktır. Ay’daki varlığın sürdürülebilirliği, keşfi ve uluslararası iş birlikleriyle önemli yetenek kazanılacaktır. Ayrıca proje kapsamında geliştirilecek sistemler ve elde edilecek tecrübe yumuşak iniş görevine (AYAP-2) temel oluşturacaktır.