Türk Dünyası'nın Öncüleri Konferansları eşliğinde öncü karakter, Kırgız Şair Alıkul Osmonov TÜRKSOY Genel Sekreterliği'nde gerçekleşen etkinlikle anıldı..
(Sivil İnisiyatif) ANKARA- Türksoy Genel Sekreterliği ve Kırgızistan- Ankara Büyükelçiliğince düzenlenen etkinlikte Kırgızistan-Ankara Büyükelçisi İbragim Chunusov, Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt, TÜRKSOY- Kırgızistan temsilcisi Kojageldi, Kazakistan Büyükelçiliği Mazlahatgüzarı Alimhan Esengeldiev yanı sıra Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Kırgız Edebiyatçı Yrd. Doç. Dr. Mairamgul Diykanbaeva, Öğretmen-Çevirmen-Şair Kenan Çarboğa, Dinara Akulova ve çok sayıda yazar, öğretmen, öğrenci ve medya çalışanları katılım sağladı..
Program konuşmacıları, Kırgızistan- Ankara Büyükelçisi İbragim Chunusov, TÜRKSOY- Kırgızistan temsilcisi Kojageldi, Kazakistan Büyükelçiliği Mazlahatgüzarı Alimhan Esengeldiev, Kırgız edebiyatçı Yrd. Doç. Dr. Mairamgul Diykanbaeva, Öğretmen-Çevirmen-Şair Kenan Çarboğa, Kırgız şair Alıkul Osmanovu’n şiirleri ve hayatını anlatan konuşmaları gerçekleştirdiler.
Program mini bir konser sunumu, plaket töreni ve fotoğraf çekimi ile son buldu..
ALIKUL OSMONOV KİMDİR..?
Ünlü Kırgız şairi, 1915 yılında Çüy Eyaleti'ne bağlı Panfilov ilçesinin Kaptal Arık Köyü'nde doğmuş. Küçük yaşında anne- babasını kaybettiği için, 1925 yılında o zamanın Frunze'sine, yani şimdiki adıyla Bişkek'e getirilmiş ve Yetimler Evi'ne yerleştirilmiş. Osmonov daha sonra Tokmok şehrine taşınan aynı okulda eğitimine devam etmiş. Edebiyata olan ilgisi daha ortaokul yıllarında başlayan şair, tam bir kitap kurdudur. Yazı ve şiir denemelerini, ilk olarak kaldığı Yetimler Evi'nde yazar. On dört yaşındayken, 1929 yılında Bişkek'teki Pedagoji Enstitüsü'nde okumaya başlar. Okulun Edebiyat Kulübü sayesinde ünlü Rus yazarlarının eserlerini okur. 1930 yılında Bilimdüü Bol gazetesinin Eylül sayısında Kızıl Cük [Kızıl Yük] şiiri yayımlanarak, edebiyat dünyasına ilk adımını atar. Bundan sonra şiirleri ve yazıları, gazete ve dergilerde aralıksız olarak yayımlanmaya başlar. 1933 yılında okulunu bitirdikten sonra yazarlık işine ağrılık verir.
Alıkul Osmonov, aynı zamanda güçlü bir tercüman olarak, Puşkin, Şekspir, Nizami, Gürcü şair Şota Rustaveli gibi Dünya edebiyatında önemli yere sahip şair ve yazarların eserlerini Kırgızca’ya çevirerek, Kırgız okurlarının Dünya edebiyatı ile tanışmasına vesile olur. Alıkul Osmonov, 35 yaşında hayata gözlerini yumar. Kısa ömründe yazdığı şiirleri halen Kırgız edebiyatında önemli bir yere sahiptir.
30 YAŞ….
Bekle ömür, gitme, bekleye dur!
Gözün derin, rengin kansız, yüzünse sarı,
Dinlemezsen, kayboluver, gidedur,
Senden güçlü, senden inat bu zaman,
On beş kere yine, yeniden doğup,
On beş sefer genç olmazsam bakadur!
Gerçek ömür, ne kadar kısa, ne kadar az...
Bu bir kader, sınırından hiç aşmaz,
Fakat ne çare, razıydım hayatın kısalığına,
Kurşun gibi hızından döner başım,
Oysa dün o bayırda yoktu,
Nereden çıktı, boz ata binen otuz yaş.
Kır at sanki uzun yolu aşmakta,
Dolu dizgin hep ileri koşmakta.
Kader onu acımadan sürerken,
Kamçı ile sağrısına vurmakta.
İn cin geçmez ıssız bir çöl içinde
Otuz yaşım gözden kayıp olmakta...
Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, önemli gündem yazıları, siyaset, Kültür sanat'tan Dünya haberlerine bütün konuların tek adresi www.gazetesivilinisiyatif.com'da.
© Copyright Uluslararası Sivil İnsiyatif Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır. |