SSB Başkanı Görgün: Türkiye’nin stratejik ürünlerde dışa bağımlılık gibi bir lüksünün olmadığı bilincindeyiz
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye'nin savunma ve havacılık sektöründeki yerli ve milli üretim kapasitesini artırmak amacıyla kritik bir adım attı.
SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'ün liderliğinde, Bursa'da "Savunma ve Havacılık Sektöründe Alt Yüklenici ve Tedarik Yönetimi Çalıştayı" düzenleniyor.
Bu üç günlük etkinlik, sektörün geleceğini şekillendirecek stratejik konuları masaya yatıracak.
Prof. Dr. Görgün, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, savunma sanayiinin bütüncül gelişiminin önemine dikkat çekti: "Bütünün gücünün bileşenlerden geldiğinin, tüm üretim paydaşlarının olabildiğince güçlü olması gerektiğinin farkındalığıyla, yüksek katma değer üreten alt yüklenici ve yan sanayimizin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz," dedi.
SSB'nin vizyonu, Türkiye'nin stratejik ürünlerde dışa bağımlılığını azaltmak ve uluslararası alanda rekabet edebilen bir savunma sanayii ekosistemi oluşturmak.
“Zira, Türkiye’nin stratejik ürünlerinde dışa bağımlılık gibi bir lüksünün olmadığı bilincindeyiz. Bu amaçlarla, Başkanlığımız tarafından yürütülen tedarik ve sanayileşme faaliyetlerinde özgün tasarım ve geliştirme kabiliyetine sahip, uluslararası alanda rekabet edebilen ve global tedarik zincirlerine entegre nitelikli bir yan sanayiinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalarımız ve desteklerimiz sürüyor.”
Bu bağlamda, çalıştayda ele alınacak konular arasında mükerrer yatırımların önlenmesi, paydaşlar arasında uzun vadeli ilişkilerin tesisi ve ihracat odaklı çalışmaların projelerin ilk aşamalarından itibaren planlanması yer alıyor.
Görgün, sektörün tüm katmanlarını kapsayan bir yaklaşımın altını çizdi:
"Proje faaliyetlerinin sadece yüklenici ile sınırlı kalmayıp, yan sanayi ve KOBİ'lerin de katılımını sağlayacak şekilde tabana yayılması hedeflerimiz arasında," şeklinde konuştu.
Çalıştayın önemli hedeflerinden biri de sivil sanayideki yetenekli firmaların savunma sanayiine entegrasyonunu sağlamak. Bu sayede, sektörler arası sinerji yaratılması ve savunma sanayiinin yetenek havuzunun genişletilmesi amaçlanıyor.
SSB Başkanı, etkinliğin potansiyel etkisini şu sözlerle vurguladı: "Çalıştayımızın; ülkemiz savunma sanayiinin gelişimine destek olmasını, sürdürülebilir, rekabetçi, özgün ve dünyada söz sahibi bir Türk Savunma Sanayiinin tesis edilmesi ve savunma sanayiimizin küresel rekabet gücünün artırılmasına hizmet etmesini temenni ediyorum."