Kirgiz Cumhuriyeti Başbakani Soroonbay Ceenbekov, Bir Dizi Görüşme Ve Açiliş İçin Türkiye de

img

Ceenbekov, "Kırgızistan genç bir devlet, bağımsız olduğunda ilk önce Türkiye destek oldu, biz bunu hiç bir zaman unutmayacağız…

ANKARA ( Sivil İnisiyatif)Zeliha Sorkunlu - Konuk Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, Ankara Esenboğa Havalanında Kırgızistan Ankara Büyük Elçisi İbrahim Chunusov, Ankara Vali Yardımcısı, Garnizon Komutanı,  Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr.Mustafa Kurt ve Yetkililer Tarafından Büyük Bir İlgi ile Karşıladı.

KONUK BAŞBAKANIN İLK GÖRÜŞMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANI BİNALİ YILDIRIMLA OLDU

Türkiye'ye bir dizi çalışma ziyareti gerçekleştiren Kırgız başbakanı Ceenbekov'u Çankaya Köşkü şeref kapısında Türkiye Cumhuriyeti  başbakanı Binali Yıldırım karşıladı.   Yıldırım ve Ceenbekov, tokalaşarak  basın mensuplarına poz vermelerinin ardından baş başa görüşmeye geçti. Basına kapalı gerçekleşen  görüşme 1 saat sürdü. Daha sonra heyetlerarası görüşmeye  geçildi.

Kırgızistan Başbakanı ile Türkiye’ye Gelen Bürokratların ve Sanatçıların Ankara Buluşmasında, Kırgızistan-Türkiye Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt’un Ev Sahipliğinde Öğle Yemeğinde Bir Araya Geldiler.

Kardeşlik ve Kültürel Değerler  Üzerinden  Gerçekleşen Konuşmasında  Kurt; Türkiye, Kırgızistan’ın Bağımsızlığını Tanıyan İlk Ülkedir.

Öyle ki, ilişkilerimiz hep “ ilk’ler üzerine ” kurulmuştur. İlk büyükelçilik, ilk ekonomik ve ticari işbirliğine dair protokol, ilk  Türk-Kırgız İş Konseyi, ilk Türkiye-Kazakistan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (KİTİAD), ilk TİKA Bişkek Ofisi aklımıza ilk gelenlerdir.

Bizler arasında, şartlara göre değişmeyecek ‘’ evrensel değerler’’ söz konusudur…

Aytmatov’un “küresel çağın bütün paradigmalarını altüst eden gerçekliğinin romanı”, “Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı” adlı eseri, adeta kader’imizin bir romanı…

Global çağın gerçeklerini, piyasa şartların da insan ruhunun kaçış ve arayışlarının, çıkış ya da yok oluş ihtimallerini kadim tartışmalar çerçevesinde ele alan Aytmatov, birlikteliğinin önemine dikkat çekiyor.

İşte bizler, Türkler ve Kırgızlar, bu yücelik etrafında kol kola girmiş, geçmişini unutmayan 21 yüzyıl kahramanları olmaya namzet iki ülkeyiz.

Aytmatov’un “Gün olur asra bedel “ eseri de bu tez üzerine inşa edilirken, ortak söylemimizin de esasını oluşturmuştur.

Milli hafızamıza ait değerlerin korunduğu, öz’e bağlılığın her ortamda dile getirildiği, kültür birlikteliği; Türk ve Kırgız halklarının gelecek beklentilerini hep yüksek tutmaktadır.

Ümidim odur ki; Tarihsel, sosyal ve kültürel birlikteliğimizi, Ticari hayatlarımızda da bütünleştirebilir isek, ortak yatırımlarımız dünyanın dikkat çeken uygulamaları arasın da yer alacaktır.

Kırgız ve Türk Halklarının Tarihi Misyon ve Sorumluluğumuzun açığa çıkması kuşkusuz Türkiye ve Kırgızistan liderlerinin, ülkeler bağlamında yapacakları karşılıklı ziyaretler,  potansiyellerimizin açığa çıkmasına vesile olacaktır.

Çankaya Köşkündeki İki Başbakanın Görüşmesinin Ardından, Konuk Başbakan ve Beraberindeki Heyet İstanbul da Sütlüce Parkı'na Yapılan Manas Heykelinin Açılışı İçin Ankaradan Ayrıldı.

 

Sütlüce Parkı'na yapılan Manas Heykeli'ni Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, "Bu etkinlik iki halkın yakınlaşmasını güçlendirecek ve tarihe yazılacaktır" sözleriyle açtı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve bir çok davetli  katıldı.

 

Soroonbay Ceenbekov

‘’Manas Heykeli Tüm Türk Dünyasının Kardeşliğinin Sembolü Olacak’’

Ceenbekov, Sütlüce Parkı’ndaki Manas Heykeli’nin açılışındaki konuşmasında, iki halkın dostluğunu pekiştiren Manas Heykeli'nin İstanbul'da yapılmasının kendileri için çok değerli olduğunu ifade ederek, heykelin yapımında emeği geçenlere teşekkür  etti.

Türkiye'nin, bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren Kırgızistan'a yardımını esirgemediğini belirten Ceenbekov, "Kırgızistan genç bir devlet, bağımsız olduğunda ilk önce Türkiye destek oldu. O zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Kırgızistan'a gelerek halka hitap etmesi ve 'Sizi destekleyeceğiz' demesi Kırgız halkının hafızasındadır. İstikrarlı ekonomisi olan Türkiye,  bizden yardımlarını esirgemedi. Biz bunu hiçbir zaman unutmayız." diye  konuştu.

Ceenbekov, iki ülke arasında kültür bağları olduğunu dile getirerek, İznik'te Kırgızlar için bir heykel dikildiğini, Elazığ'da Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un bir heykelinin bulunduğunu  söyledi.

Yarım milyon mısradan oluşan Manas Destanı'na değer biçilemediğini vurgulayan Ceenbekov, "Manas Destanı bizim tarihimiz, kaderimiz. Manas gibi kahramanlarımızı Kırgız halkını bugüne kadar korudu ve onların ruhuyla bugüne kadar geldi. İstanbul' da yapılan Manas Heykeli tüm Türk dünyasının kardeşliğinin sembolü olacak. Bu etkinlik iki halkın yakınlaşmasını güçlendirecek ve tarihe yazılacaktır." dedi.

Ceenbekov, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştiğine işaret ederek, "Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmemizde buna şahit olduk.  Türk kardeşlerimiz bizi çok sıcak karşıladı.  Bundan sonra ilişkilerimiz daha da pekişecek, güçlenecek." ifadelerini kullandı.

"Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş İki Halkın Kardeşliğini Pekiştireceğiz"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da birbirinden binlerce kilometre uzakta olan aynı milletin, iki farklı devletin insanlarının tören dolayısıyla bir araya gelmesinden memnuniyetini ifade ederek, şöyle devam etti: "Geçmişimizi hatırlayarak ortak bir geleceği nasıl inşa edeceğimize dair fikirlerimizi canlı bir şekilde bir kere daha bir araya getiriyoruz. Aramızda çok uzun mesafeler var  ama buna rağmen kalplerimizin, zihinlerimizin birbirine çok yakın olduğunu ifade etmeye gerek bile yok. Esasında 10 yıllar boyunca aramıza bu mesafelerden başka  görünmeyen duvarlar girdi, görünmeyen mesafeler oluştu. Bu mesafeler dolayısıyla, Türkiye'nin ve Kırgızistan'n halkları birbirine yabancı halklar gibi birbirinden uzaklaştı. Aramıza  giren bu görünmez duvarları kaldırıyoruz ve inşallah bütün duvarları da kaldırarak daha ciddi bir şekilde kenetleneceğiz, ortak hedeflere doğru yürüyeceğiz." 

Ankara'da Kırgızistan heyetleriyle görüşmelerde, iki ülke arasında fikir birliği, ortak hedefler, çıkar birliği olduğunu gördüklerini kaydeden Kurtulmuş, bundan sonra daha canlı bir çalışma ortamının içine gireceklerini  belirtti. 

Kurtulmuş, Kırgızistan ile ekonomi, turizm, ticaret, eğitim, spor alanında girişimlerin artacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"İki halkın kardeşliğini  pekiştireceğiz. Manas Bey sadece Kırgızların değil Türklerin büyük atalarından birisidir. Sadece savaş  meydanlarının destanlarını yazan, yazdıran önemli bir şahsiyetin olmasının ötesinde büyük bir yol gösterici, rehber olarak milletine yol göstermiştir. Manas Destanı da şu an dünya dilleri içinde yaşayan en önemli destanların başında gelir. Bütün Türk  halklarına büyük bir maneviyat ve güç veren bir destandır. Tarih, medeniyet,  kültür başkenti olan İstanbul'da Manas heykelinin yapılmış olması da fevkalade değerli ve anlamlıdır. İstanbul halkı bu heykeli gördükçe Kırgız halkıyla olan dostluğu, kardeşliği hatırlayacak, Türk boyları, soyları arasındaki dostluğu, kardeşliği, iş birliğini hatırlayacak. Buradaki  heykel kuru bir heykel olmaktan öte, çok anlamlı bir birlikteliği, beraberliği oluşturacak." 

"Bişkek' te Fatih Sultan Mehmet Heykeli Yapalım"

Heykeli yaptıran iş adamı Sarlıkbek Uulu da "Gurur duyacağımız bir heykel oldu. Tarihimizi  bilmezsek geleceğimizi göremeyiz. Ortak  değerlerimizi bildiğimiz ölçüde dostluğumuz, kardeşliğimizi pekişecektir. Aynı ölçüde böyle şahane bir Fatih Sultan Mehmet heykelini de Bişkek' te yapalım. Ortak  değerlerimizi bilmediğimiz ölçüde bizim aramızdaki ilişkiler bozulacaktır. Ortak  değerlerimize saygılı olmalı ve onları tanımalıyız." diye konuştu.

Açılışa  İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kırgızistan'dan gelen konuk bakanlar ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda, Kırgız sanatçılar Manas Destan'ından parçalar seslendirdi.