İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa ülkelerinden Mısır'ın 53 milyar dolarlık Gazze planına onay

img

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa ülkelerinden Mısır'ın 53 milyar dolarlık Gazze planına onay

Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları, Mısır'ın Trump'ın Gazze planına alternatif olarak sunduğu 53 milyar dolarlık yeniden inşa planını desteklediklerini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve bazı Avrupa ülkeleri, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze'ye yönelik 15 aylık yıkıcı savaşının ardından hafta içinde Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği zirvesinde onaylanan Gazze planına destek verdi.

Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, Gazze'ye yönelik 53 milyar dolarlık yeniden inşa planını desteklediklerini bildirdi.

Yapılan  açıklamada, "Plan, Gazze'nin yeniden inşasına yönelik gerçekçi bir yol gösteriyor ve uygulanması halinde Gazze'de yaşayan Filistinlilerin felaket düzeyindeki yaşam koşullarının hızla ve sürdürülebilir şekilde iyileştirilmesini vaat ediyor," ifadeleri yer aldı.

Hamas'ın "Gazze'yi yönetmemesi ve İsrail için tehdit oluşturmaması gerektiğini" vurgulayan dört Avrupa ülkesi, "Filistin Yönetimi'nin merkezi rolünü ve reform gündeminin uygulanmasını desteklediklerini" ekledi.

57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı da Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen acil toplantıda planı kabul etti.

Örgüt, "uluslararası toplum ile uluslararası ve bölgesel fon kuruluşlarını plana gerekli desteği hızla sağlamaya" çağırdı.

Arap Birliği'nin yeni planı, ABD Başkanı Trump'ın daha önce duyurduğu ve bölgedeki Filistinlileri diğer ülkelere göndermeyi öngören plana karşı sunulmuştu.

Trump kendi planıyla Gazze'yi "bir tatil cennetine çevirerek" ABD'ye devretmeyi öngörüyordu.

Mısır'ın Gazze planı

Mısır'ın önerdiği yeni plan ise üç ana aşamadan oluşuyor: Geçici önlemler, yeniden yapılanma ve yönetim.

Plan, 2030 yılına kadar Gazze'nin yeniden inşa edilmesi ve 2 milyon insanın yerinde kalması amaçlanıyor.

İlk etabın yaklaşık altı ay sürmesi beklenirken, sonraki iki etabın da toplamda dört ila beş yıl sürmesi planlanıyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, zirvenin nihai bildirgesinde, Gazze ve Batı Şeria'da uluslararası bir barış gücünün görevlendirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunulduğunu söyledi.

Bildirgeye göre, Mısır, Gazze'nin yeniden inşa edilmesi için BM ile birlikte uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak ve burada Dünya Bankası tarafından denetlenen bir fon oluşturulacak.

Plan, gelecek yıllarda Gazze'yi "sürdürülebilir, yeşil ve yaya dostu" bir bölgeye dönüştürmeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sanayi bölgeleri ve parklar oluşturmayı öngörüyor. Ayrıca, bir liman ve bir havaalanı inşa edilmesi bekleniyor.

ABD'nin tepkisi

Planın amacının, İsrail'in neredeyse tamamını yerle bir ettiği Gazze'yi yeniden inşa etmek, barış ve güvenliği sağlamak ve Filistin Yönetimi'nin bölgedeki egemenliğini yeniden tesis etmek olarak açıklandı.

Ancak Arap planı, ABD ve İsrail tarafından eleştirilerek reddedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, planın "Washington'ın beklentilerini karşılamadığını" söylemişti.

Trump'ın Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff ise daha olumlu bir tepki vererek, planı "Mısırlıların iyi niyetli ilk adımı" olarak nitelemişti.